Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

My FaceTwitter...
Η χρηση σελιδων κοινωνικης δικτυωσης εχει παρει τις διαστασεις πανδημιας.. Απο πολλους η κοινωνικη δικτυωση θεωρειται  ενα μεσο για κοινωνιολογικη αναλυση.
 Συμφωνα με το about.com και το wikipedia  τα 5 δημοφιλεστερα social networks ειναι βαση επισκεψεων και χρηστων τα ακολουθα  :

·  Facebook    με 133,623,529  μοναδικές επισκέψεις  και   500  εκατομμύρια χρηστές.
·  MySpace     με    50,615,444  μοναδικές επισκέψεις  και   130 εκατομμύρια χρηστές
·  Twitter          με    23,573,178  μοναδικές επισκέψεις  και     75  εκατομμύρια χρηστές
·  LinkedIn       με    15,475,890  μοναδικές επισκέψεις  και     75  εκατομμύρια χρηστές
·  Classmates με    14,613,381 μοναδικές επισκέψεις   και     50 εκατομμύρια χρηστές

    Ολα τα παραπανω ειναι ανοιχτα στους χρηστες χωρις καποια συνδρομη .Τα "κοινωνικα δικτυα" ειναι ενας ιστοχωρος στο οποιο οι χρηστες ανταλλασουν προσωπικες πληροφοριες ,δεδομενα και ενδιαφεροντα. Μια ευρεως διαδεδομενη εννοια που χρησιμοποιειται στα κοινωνικα δικτυα ειναι η "φιλια" μεταξυ χρηστων που εχουν αποδεχθει ο ενας τον αλλον ,δινοντας τους ετσι δικαιωματα προσβασης στο προφιλ τους.Οι χρηστες ταυτιζονται η ομαδοποιουνται μεσω κοινων ενδιαφεροντων η αποψεων οπως πολιτικη ,θρησκεια ,πολιτισμος κλπ.Αξιοσημειωτο ειναι το οτι δεν υπαρχει κανενας τροπος ελεγχου των στοιχειων των χρηστων ως προς το αν ειναι πραγματικα.Μ'αυτο τον τροπο μπορει καποιος να εχει ειτε ψευτικους λογαριασμους ειτε πανω απο ενα..Σε ολα τα κοινωνικα δικτυα πρωταγωνιστικο ρολο παιζουν  τα status με διαφορες μορφες.Ειναι ενας τροπος ο καθε χρηστης να ενημερωνει τους "φιλους" του για τις σκεψεις του, τις πραξεις του ,διαφορα γεγονοτα να "μοιραζεσαι" το ποιος εισαι ...κλπ..Οι υπολοιποι χρηστες μπορουν να σχολιασουν αυτο το status.(το facebook ειναι ενα βημα μπροστα εισαγοντας το κουμπι like).
   Στο Facebook και στο MySpace το ηλικιακο οριο ειναι τα 13 χρονια ,στο  Classmates και στο  LinkedIn τα 18 χρονια ,ενω στο Τwitter κανενα.To Facebook επιτρεπει online συνομιλιες μεσω chat σε αντιθεση με τα υπολοιπα .Το twitter χρησιμοποιει τα tweets(αμεσα μυνηματα μεχρι 140 χαρακτηρες). To  LinkedIn και το   χρησιμοποιειται  κυριως για επαγγελματικους λογους και το Classmates για ευρεση παλιων συμμαθητων και συμφοιτητων.Το MySpace ξεκινησε κυριως ως ιστοχωρος για μουσικους και συγκροτηματα.Το Facebook και το Τwitter εχουν πιο γενικο χαρακτηρα.
    Ειναι αξιο λογου το γεγονος οτι οι περισσοτεροι χρηστες εχουν λογαριασμους σε παραπανω απο ενα ιστοχωρο κοινωνικης δικτυωσης.Στο facebook ο καθε χρηστης κανει κατι σαν "promotion" του εαυτου του εκθετοντας προσωπικες φωτογραφιες ,στοιχεια ,αποψεις και ενδιαφεροντα .Στο twitter οι χρηστες συνδεονται μεσω κοινων ενδιαφεροντων και θεματων και εχει πιο ενημερωτικο χαρακτηρα.Στο ΜySpace οι χρηστες μοιραζονται τα ενδιαφεροντα  και την αγαπη τους για διαφορα θεματα κυριως μουσικα.Στο Classmates επικοινωνουν χρηστες που ηταν ειτε συμμαθητες ειτε συμφοιτητες και σχολιαζουν κυριως θεματα που αφορουν την κοινη τους φοιτηση.Στο LinkedIn επαγγελματιες επικοινωνουν και διαφημιζονται...Ολα λοιπον καλυπτουν μια διαφορετικη αναγκη.
Tοσο ομοια και τοσο διαφορετικα τα social networks εχουν οδηγησει τους νεους σε εθισμο...Για αλλους απειλη και κινδυνος και για αλλους το μελλον της επικοινωνιας...




 Πηγες:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου